Planbare logeerzorg voor mensen met dementie: het bestaat en het werkt

‘Zwaarbelaste mantelzorger Judith van Dael uit Oosterhout gaf aan dat ze enorm opknapte nadat haar man Olivier uit logeren ging. Judith: Dat was de eerste keer. Het kostte me veel moeite om mijn bezwaren te overwinnen, ik vond het behoorlijk spannend. Maar nu kijk ik terug op een geslaagde week en bleken mijn aarzelingen totaal onnodig.’

Aan het woord is Judith, in gesprek met Dorien Vonk Zij heeft namens TMZ Logeerzorg in de regio op de kaart gezet. Met een tevreden Judith en Olivier én landelijke belangstelling voor het project tot gevolg.

Toen Olivier thuiskwam pakten we de draad gewoon weer op.

Logeerzorg: het bestaat én het werkt

Dorien Vonk: “Als je zorgt voor iemand met dementie, kan het zijn dat je een pauzemoment nodig hebt. Bijvoorbeeld vanwege een operatie, overbelasting of een hoognodige vakantie om weer op te laden. 24 uur per dag alert zijn lukt niemand, dan kan het fijn zijn om de zorg even uit handen te geven.

Sinds een aantal jaar zijn er daarom in de regio planbare logeerbedden beschikbaar, speciaal voor mensen met dementie (in Breda, Oosterhout, Etten Leur en Fijnaart).

Er wordt al flink gebruik van gemaakt. En iedereen komt ervan bij!

De mantelzorger heeft even geen zorgtaken en kan op adem komen, goed slapen maar ook leuke dingen doen met vrienden of kleinkinderen. Ook de persoon met dementie heeft baat bij nieuwe impulsen door even weg te zijn uit de thuissituatie.

Vragen van mantelzorgers

Mantelzorgers hebben voorafgaand aan het logeren vaak allerlei vragen: Het gaat vast niet goed als ik er niet bij ben… Ik schaam me dat ik mijn moeder uit haar veilige omgeving haal om zelf iets leuks te doen. En… wat gebeurt er als ze weer thuiskomt? Ook als je zorgt voor je  partner is het belangrijk om zo nu en dan even op adem te komen. Natuurlijk heb je ooit beloofd “In goede en slechte tijden”, maar dat betekent niet dat je niet even pauze mag nemen van de soms zware mantelzorgtaken.

Het schuldgevoel en andere twijfels zijn begrijpelijk, maar als je mantelzorg langer wil volhouden dan is het belangrijk om óók goed voor jezelf te zorgen. Zeker als je daarnaast een baan hebt.

Voorkom dat je uitvalt, neem op tijd een pauze en zorg daarmee dat je het langer volhoudt

Hoe werkt logeerzorg dementie?

De aanmelding verloopt meestal via de casemanager dementie, zij weet hoe alles in zijn werk gaat en kan helpen bij de voorbereidingen. Is er nog geen casemanager? Vraag dan aan de huisarts of de assistente wie de casemanager dementie is die bij de praktijk hoort.

Kosten voor logeerzorg

Voor het gebruik van Logeerzorg kan een aanvraag worden ingediend bij de Wmo van de gemeente. Als er al een Wlz indicatie van het CIZ is, kan logeerzorg daaruit betaald worden. De casemanager dementie kan helpen bij het doen van de aanvraag voor de Wmo of de Wlz. De kosten voor jezelf zijn alleen de eigen bijdragen.”

Logeerzorg, daar komt iedereen van bij.