Logeerzorg voor mensen met dementie

Waarom doen we dit

Mensen met dementie blijven tegenwoordig langer thuis wonen, deels omdat zij dat zelf prettiger vinden maar ook omdat er lange wachtlijsten zijn voor opname in een verpleeghuis. Om dat langer thuis wonen mogelijk te maken is het belangrijk dat de mantelzorger overeind blijft en niet ernstig overbelast raakt. Het effect van even op adem leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de mantelzorger en ook de persoon met dementie. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat opname in het verpleeghuis kan worden uitgesteld en crisisopnames worden voorkomen.

Verschillende soorten opvang

In de regio is er op 5 locaties een bed beschikbaar gesteld voor Logeerzorg. De locaties verschillen van elkaar als het gaat om de geschiktheid voor mensen met dementie en de fase waarin zij zich bevinden. Er zijn echte pg-locaties waar mensen met verder gevorderde dementie goed opgevangen en begeleidt kunnen worden. Maar er zijn ook plekken voor mensen die pas aan het begin staan en behoefte hebben aan meer eigen regie en vrijheid. Er wordt bij aanmelding goed gekeken welke locatie het meest passend is.

We weten met elkaar dat er nog meer mensen gebruik zouden kunnen maken van de logeerzorgbedden. De mantelzorgers echter moeten echt een drempel over om toe te geven dat ze belast zijn en wel even ontzorgt willen worden. Ook zorg- en welzijns-professionals hebben twijfels en vinden het lastig mensen te overtuigen dat het echt een goede mogelijkheid is om even bij te komen.

Onze ervaring leert dat het eigenlijk altijd goed gaat en we zien ook dat meer dan de helft van de mensen na een eerste ervaring met logeerzorg vaker terugkomt.

Hoe eerder starten met logeerzorg hoe beter. De effecten nemen daarmee ook toe en overbelasting bij de mantelzorger wordt voorkomen. Later in het proces is loslaten voor de mantelzorger steeds moeilijker.

Contact

Bel de klantenservice om Logeerzorg in te plannen

Telefoon 085 – 484 25 10

Folders (drukwerk) voor cliënten bestellen?

Stuur een mailtje naar Dorien Vonk