Samen sprinten naar zelfredzaamheid
Ouderen willen hun leven blijven leiden zoals ze dat gewend zijn, met zoveel mogelijk autonomie en zelfregie. Dit streven ondersteunen wij als zorgsector volledig. Tegelijkertijd zien we een groeiende vraag naar zorg, terwijl het aantal zorgmedewerkers afneemt.
Om deze uitdaging aan te gaan, werken zorgorganisaties in de regio Midden- en West-Brabant (oost) samen aan een herinrichting van de zorg. We richten ons op het bevorderen van zelfredzaamheid bij burgers in de hele regio, op een gestandaardiseerde en efficiënte manier. Dit helpt ons om de zorg toegankelijk te houden voor iedereen die het nodig heeft, zowel nu als in de toekomst.
Een belangrijk onderdeel van deze herinrichting is dat we eenvoudige (zorg)handelingen, die nu door zorgmedewerkers worden uitgevoerd, aanleren aan de mensen zelf. Met een beetje hulp kunnen veel mensen deze handelingen zelfstandig uitvoeren. Dit vergroot hun eigen regie en verbetert hun kwaliteit van leven, terwijl zorgprofessionals meer tijd overhouden voor noodzakelijke, essentiële en specialistische zorg.
In Midden- en West-Brabant zijn we in 2023 begonnen met de herinrichting van klantreizen, waarbij we de sprintmethodiek toepassen. Dit betekent dat we in multidisciplinaire teams, binnen een korte periode, nieuwe klantreizen ontwikkelen vanuit het perspectief van de burger.
Inmiddels zijn we van start gegaan met drie nieuwe klantreizen: oogdruppelen, steunkousen en zwachtelen.
Anders werken bij oogdruppelen
Oogdruppelen kan vaak door de burger zelf gedaan worden met een druppelbril. Het proces was echter standaard ingericht voor zorgmedewerkers. Er was brede steun om dit proces zo in te richten dat de burger het zelf kan doen. Dit geeft de burger meer regie en zorgt ervoor dat professionals tijd hebben voor degenen die hulp nodig hebben.
Met diverse betrokkenen zoals ziekenhuis, huisarts, apotheek, en VVT-organisaties hebben we een nieuwe klantreis ontwikkeld, inclusief de heldere communicatieboodschap ‘oogdruppelen, dat kunt u zelf’. Ter ondersteuning van de nieuwe werkwijze is een toolbox ontwikkeld voor burgers en professionals, met daarin o.a. een instructiekaart, Q&A, een filmpje en een oogdruppelschema.
Eind 2023 vond de eerste regionale evaluatie van deze nieuwe werkwijze plaats. Daaruit blijkt dat 40 tot 45 procent van de (oud)-wijkzorgcliënten met behulp van de oogdruppelbril zijn ogen kan druppelen. De hulpvraag voor oogdruppelen door inwoners is bij de wijkverpleging in vergelijkbare mate afgenomen.
Anders werken bij steunkousen
In Nederland dragen 347.000 mensen steunkousen. 51% doet deze zelfstandig aan, 17% met een hulpmiddel. 32% (111.000 mensen) ontvangt hulp van de thuiszorg, wat overeenkomt met 4.511 FTE.*
Professionals geven aan dat een bepaalde groep die nu hulp krijgt, zelf hun steunkousen kunnen aantrekken. Daartoe is een nieuwe klantreis ontwikkeld: ‘Steunkousen aandoen, kunt u zelf’. Vanaf 1 december 2023 oefenen nieuwe gebruikers zelf met het aan- en uittrekken van steunkousen. Indien nodig helpt een mantelzorger of wordt met een ergotherapeut naar een geschikt hulpmiddel gezocht.
Zelfstandig aantrekken van steunkousen geeft vrijheid aan burgers en meer tijd voor zorgmedewerkers om anderen te helpen. Wijkverpleging blijft beschikbaar voor hen die het echt nodig hebben.
Ook voor deze klantreis is een toolbox ontwikkeld met materialen die de implementatie kunnen ondersteunen.
*bron: Verkenning Steunkousen IFOZ
Anders werken bij zwachtelen
Na het succes met de herziene klantreis oogdruppelen en steunkousen, is sinds 1 juli 2024 ook de werkwijze rondom zwachtelen aangepast. Dit thema sluit goed aan bij steunkousen en betreft jaarlijks 24.000 mensen in de acute fase. Samen met allerlei betrokken professionals is het proces herzien.
Belangrijke wijziging in de nieuwe aanpak is dat artsen proactief geen voorschrift meer versturen voor een zwachtelproduct; de wijkverpleging bepaalt en vraagt het product aan aan de hand van een beslisboom. In de regio gaan we daarbij werken met twee voorkeursproducten (Juxtalite en UrgoK2). We bevorderen in de nieuwe aanpak tevens de doorstroom in de keten door een duidelijke opdracht van de arts richting de wijkverpleging, uniformering van het meten van de oedeemreductie en het sneller inschakelen van een ergo- of compressietherapeut wanneer nodig.
De beslisboom, een folder voor cliënten, maar bijvoorbeeld ook de nieuwe klantreis zijn te vinden in de toolbox zwachtelen.
Contact
- Mireille de Wee (Mijzo) en Agnes Klaren (Thebe), bestuurlijk verantwoordelijken
- Stuur een bericht