Samenwerking AanmeldPortaal intramurale kortdurende zorg geborgd
In de regio Breda werken zorgorganisaties voortaan samen aan het verbeteren van de toegang tot intramurale kortdurende zorg. Via één centraal aanmeldpunt beoordelen zij gezamenlijk welke patiënt waar het beste past. Wat dit mogelijk maakt, is het onderlinge vertrouwen: medewerkers van verschillende organisaties vormen samen één fysiek team, nemen gezamenlijk beslissingen en voelen zich verantwoordelijk voor álle patiënten in de regio, ongeacht verwijzer of plek van voorkeur van de patiënt.
Eén team, één loket, één doel
Bij het AanmeldPortaal komen de zorgvragen voor kortdurende zorg (zoals eerstelijnsverblijf, geriatrische revalidatie, respijtzorg en hospice) centraal binnen via de mail, telefoon of Zorgdomein. Uniek is dat er een team is samengesteld met triagisten vanuit de VVT-aanbieders en het ziekenhuis die deze zorgvragen met elkaar oppakken. Deze triagisten zitten letterlijk bij elkaar, waardoor casuïstiek snel besproken wordt, verwijzingen efficiënt verlopen en complexe situaties direct worden afgestemd. Ook is afgesproken dat er mandaat is om te plaatsen, zonder tijdrovend overleg met managers of specialisten ouderengeneeskunde, tenzij echt nodig.
De samenwerkende partijen, Amphia, Avoord, DeMARQ, Mijzo, Thebe en Surplus, hebben de afspraken vastgelegd in een gezamenlijk samenwerkingsdocument dat aansluit bij het TMZ*-initiatief.
Van inzicht naar plaatsing
‘Niet alleen op operationeel niveau vindt samenwerking plaats. Dankzij de data die nu beschikbaar is, door eenduidige en centrale registratie van de zorgvraag én de beschikbare capaciteit, wordt ook op tactisch en strategisch niveau samengewerkt voor de (proactieve) monitoring en sturing van de regionale capaciteit.’ aldus Armand Lagrouw, Regiomanager bij Surplus en voorzitter AanmeldPortaal.
‘Maar wat het AanmeldPortaal echt bijzonder maakt, is dat het team ook daadwerkelijk plaatst, over de grenzen van de eigen organisatie heen. Er is sprake van onderling vertrouwen en een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel voor de hele regio. We kijken dus niet meer alleen naar onze eigen capaciteit, maar naar de totale. En wat voor de patiënt het best passend is.’

Concrete opbrengsten
De eerste resultaten zijn veelbelovend:
- Patiënten krijgen sneller een passende plek
- Verwijzers worden ontzorgd dankzij één centraal aanmeldpunt
- Fysieke samenwerking versnelt de besluitvorming, vooral bij complexe zorgvragen
- Actueel overzicht van zorgvraag en -aanbod helpt bij regionale coördinatie van de kortdurende zorg
- Minder tijdverlies door duidelijke werkafspraken en mandaat
Nieuw: ook inzicht in ANW-capaciteit
Sinds deze maand is er ook realtime informatie zichtbaar over de beschikbaarheid van kortdurende VVT-zorg in de avond, nacht en weekenden (ANW-uren). Dit is belangrijk omdat het AanmeldPortaal buiten kantooruren niet bereikbaar is. Dankzij deze uitbreiding kunnen huisartsen(posten) en SEH’s toch snel zien waar plek is en direct contact opnemen met de juiste organisatie.
Volgende stappen
De ambitie stopt niet bij kortdurende zorg. De initiatiefnemers willen deze aanpak verder uitbreiden. Armand: ‘We willen de regionale vervolgzorg gezamenlijk verder vormgeven door betere digitale gegevensuitwisseling, afstemming van opname en ontslagbeleid en doorontwikkeling in de langdurige zorg.’ Hiervoor is inmiddels een transformatieplan opgesteld voor financiering via het Integraal Zorgakkoord (IZA). Ook wordt gewerkt aan het aansluiten van andere zorgaanbieders in de regio.
Meer weten?
Kijk op de website of neem contact op via info@hetaanmeldportaal.nl